EK Motoball

EK Motoball

Speluitleg

Speluitleg

Motoball

Motoball is voetbal op de motor en daarmee de snelste teamsport ter wereld. Motoball combineert de spanning van een voetbalwedstrijd met de snelheid van motorsport. Het is in Frankrijk ontstaan in de jaren ’30. In Nederland wordt nog maar op één plaats motoball gespeeld en dat is in Budel. Motoball Vereniging Budel werd opgericht in 1978. Tot op de dag van vandaag is het een bloeiende vereniging met enthousiaste spelers en vrijwilligers. De vereniging bestaat uit zo’n 80 leden.

Spelregels

Bij motoball staan twee teams van vier spelers en een keeper in het veld. De spelregels zijn bij motoball bijna gelijk aan de regels van voetbal. Voor de veiligheid van de spelers zijn er enkele regels aangepast. Zo speelt de keeper niet (meer) op een motor, maar hij verdedigt het doel te voet binnen een cirkel van 5,5 meter doorsnee. De spelers mogen niet in deze cirkel komen en de keeper niet daarbuiten. Ook is een speler verplicht om de bal over te spelen wanneer hij de middellijn passeert. De speler die de bal bezit, mag niet worden geblokkeerd door de andere spelers. Ook mag hij alleen aangevallen worden aan de kant van de motor waar hij de bal voert.

De spelers mogen gedurende de hele wedstrijd wisselen. Voor de keepers geldt hier een uitzondering. Zij mogen alleen wisselen bij een blessure of na een rustperiode.

Overtredingen worden bestraft met een vrije trap, een 16-meter schop, een penalty of een groene, gele of rode kaart. Bij een groene kaart krijgt de speler twee minuten straftijd. Bij een gele kaart vijf minuten. Bij een rode kaart wordt de speler geschorst voor de rest van de wedstrijd.

Wedstrijdopbouw

Een wedstrijd bestaat uit vier delen, die manches genoemd worden. Eén manche duurt twintig minuten. Tussen de manches door wordt tien minuten rust gehouden. Na de tweede manche wisselen de twee teams van helft.

Bij finales waarbij per se een winnaar uit de bus moet komen, wordt de wedstrijd bij gelijkspel verlengd met tweemaal tien minuten. Tussen deze tijden wordt opnieuw van helft gewisseld. Wanneer er na deze verlenging nog geen winnaar bekend is, dan worden er vijf strafschoppen genomen. Er wordt eventueel steeds met één strafschop verlengd, totdat er een winnaar bekend is.
Iedere wedstrijd wordt geleid door twee scheidsrechters en twee grensrechters.

Materiaal

De jeugd speelt op bromfietsen of motoren tussen de 50 en 85 cc, van maximaal 15 pk. De senioren spelen op motoren van 250 cc. Hiermee halen ze 65 pk, waarbij snelheden bereikt worden tot 80 kilometer per uur.
Ter bescherming dragen de spelers een helm, speciale motoballschoenen, onderbeenbeschermers, knie- en elleboogbeschermers, eventueel een torsopantser met niergordel, handschoenen en een motoballshirt en –broek.

Motoball wordt gespeeld met een speciaal voor deze sport ontwikkelde bal. Deze heeft een omtrek van minimaal 119 en maximaal 126 centimeter. De bal is gemaakt van (imitatie)leer en is voorzien van een rubberen binnenbal. De bal weegt minimaal 900 en maximaal 1200 gram.