EK Motoball

EK Motoball

Laatste nieuws

Wat zegt pk over een auto?

Het aantal pk’s van de auto, voor veel mannen (en vrouwen) is het een van de belangrijkste dingen om naar te kijken bij de aanschaf van een nieuwe auto. Echter blijkt dat er nog een hele hoop mensen zijn die eigenlijk geen idee hebben waar deze pk’s voor staan. Aangezien het toch wel handig is om te weten zullen we je vandaag antwoord geven op de vraag: wat zegt het aantal pk’s over een auto? Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe of occasion.

Waar komt de term pk of ‘horse power’ vandaan?

Je weet waarschijnlijk wel dat pk staat voor paardenkracht. Maar waar komt deze aparte benaming dan vandaan? De term pk werd uitgevonden door de ingenieur James Watt. Watt leefde van 1736 tot 1819 en is vooral bekend om zijn werk aan het verbeteren van de prestaties van stoommachines. Het verhaal gaat dat Watt werkte met pony’s die steenkool ophaalden in een kolenmijn, en hij wilde een manier vinden om te praten over het beschikbare vermogen van een van deze dieren. Hij ontdekte dat een pony gemiddeld 22.000 voetpond aan werk in een minuut kan doen. Hij verhoogde dat aantal met 50 procent en stelde de meting van het vermogen vast op 33.000 voetpand aan werk in één minuut.

Dit is natuurlijk wel een raar verhaal, het is dan ook bijzonder om te zien dat deze term zo bekend is geworden binnen de apparatenmarkt. Vooral gezien het feit dat auto’s hedendaags niet meer gebruikt worden om werk te verrichten. Ondanks het feit dat we ander soort apparaten hebben gebruiken we nog altijd dezelfde term van Watt. Het is die willekeurige meeteenheid die door de eeuwen bekend is geworden onder de apparaten. Zo ook bij de auto in jouw garage!

Wat kun je er mee?

Wat paardenkracht dus betekent is dit: Naar Watt’s oordeel kan één paard elke minuut 33 voetpond aan werk verrichten. Dus, stel je voor dat een paard steenkool uit een kolenmijn haalt. Een paard dat 1 paardenkracht uitoefent kan 330 pond steenkool in een minuut meenemen. Dit geldt voor de auto’s eigenlijk op precies dezelfde manier. In het algemeen is de vuistregel: hoe meer pk’s een auto heeft, hoe hoger de acceleratie. Daarom wordt er veel gepraat over het vermogen van high-performance of best-in-class modellen.

Auto’s met een hoog aantal pk’s krijgen veel aandacht. Ze zijn stijlvol en duur, leuk om naar te kijken en prettig om in te rijden. Autofabrikanten proberen altijd hun pk’s te verbeteren voor een concurrentievoordeel in de markt. In het licht van de constante conversatie over de nieuwste en hoogste pk’s is het belangrijk om te onthouden dat je echt niet altijd een auto met veel pk’s moet hebben. Compacte, kleine en middelgrote voertuigen hebben namelijk niet veel pk’s nodig; in feite zijn ze meestal beter af zonder. Een lager aantal pk’s helpt om deze populaire voertuigen betaalbaar, zuinig en veilig te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *